Antivirus zaštita i uklanjanje virusa

Antivirus zaštita i uklanjanje virusa_v

Od izuzetne važnosti za pravilan rad Vašeg računara jeste postojanje antivirus zaštite i uklanjanje virusa i programa koji su eventualno već u Vašem računaru. Virusi ne samo da znaju da usporavaju rad računara, već umeju i da ga onespoobe, obrišu Vam izvesne podatke, onemoguće korišćenje istih ili ih proslede njihovim vlasnicima.

Antivirus zaštita

Kako biste sačuvali Vama bitne podatke i obezbedili normalan rad svom računaru, jedino rešenje jeste antivirus zaštita. U današnje vreme, otići na internet bez ikakve zaštite potpuno je neprihvatljivo. Pitanje je momenta kada ćete na taj način “pokupiti” neki virus, malware, spyware, trijanci (trojanski konji)… Ono što je najgore jeste činjenica da se mnogi od njih instaliraju, a da Vi toga niste ni svesni.

Kada je u pitanju antivirus zaštita, bolje je imati bilo kakvu nego nikakvu. Pa ipak, na raspolaganju Vam je širok spektar antivirus programa koji Vam obezbeđuju bezbedno surfovanje internetom. Neki od njih su bespatni, a neki antivirus programi se plaćaju.

Među besplatnim antivirusima, na raspolaganju su Vam: Avira, Avast, AVG, Norton i ESET nod. Licenca za ove antivirus programe je besplatna tokom prvih 365 dana.

Antivirus programi koje je potrebno platiti su znatno sigurniji i bolji od besplatnih. U njima se mogu naći dodatni  zaštitni moduli i dr. Jedan od najboljih takvih antivirusa je Kaspersky.

Prevencija je takože veoma bitna. Najbolje bi bilo ništa ne skidati i ne instalirati programe i krekove sa neproverenih sajtova. Virus možete “pokupiti” i sa USB-ova. Radi prevencije od ove vrste zaražavanja računara najbolji je USB Autorun protector – USB Disk Security.

Uklanjanje virusa, odnosno čišćenje računara od virusa

Uklanjanje virusa je neophodno ukoliko primetite da Vam je računar spor čak i nakon svih koraka koje ste preduzeli da ga ubrzate. Čišćenje računara od virusa traje 60 do 180 minuta. Ono se mora sprovesti detaljno i na adekvatan način.

Kako ne bi došlo do ponovne pojave virusa, odnosno ponovne zaraze, kompjuter je potrebno u potpunosti očistiti. Kako bismo čišćenje virusa sproveli temeljno i permanentno, naši serviseri koriste isključivo legalne softvere.

Sledeći su koraci koje obuhvata čišćenje računara od virusa u našem servisu:

  • prebacivanje Vaših podataka na drugi hard disk kako ne biste ostali bez Vama bitnih podataka
  • brisanje starog antivirusa i instaliranje novog koji je provereno dobar; pored toga vršimo ažuriranje  baze virusa
  • instaliranje dodatnih programa za zaštitu od virusa i njihovo brisanje, jer uvek bolje imati ih više od jednog kako biste bili sigurniji
  • brisanje toolbar-ova iz pretraživača koji nisu neophodni, jer oni često sadrže viruse ili imaju mogućnost da šalju informacije sa zaraženog računara
  • deaktiviranje procesa koji nisu potrebni; na taj način se zaustavlja aktiviranje virusa samim podizanjem sistema i ponovno inficiranje računara putem interneta
  • detaljno skeniranje računara i automatsko ili ručno brisanje virusa

Servis računara SAS-CS logo

Firma od poverenja