Popravka napajanja za laptopove

Popravka napajanja za laptop računare

Napajanje je jedno od najvažnijih komponenti svakog računara, pa tako i laptopa. Obzirom da je njegova uloga u laptopu da naizmeničnu struju od 220V pretvori u stabilnu, jednosmernu struju od 12V, 16V ili 19V koju će primiti druge komponente, kvar na napajanju i punjaču može dovesti do toga da ostale komponente laptopa budu „spržene“. Zato je neophodno napajanje što pre popraviti ili zameniti.

Popravka napajanja i punjača za laptopove

Kvar na napajanju i punjaču laptopa ćete prepoznati po stalnom restartovanju računara, njegovom blokiranju, usporenom radu ili potpunom prestanku rada, odnosno kočenju. Do toga često dolazi kada nastupi pregrevanje napajanja.

Pored ovih postoje i drugi znaci kvarova na punjaču za laptop – prilikom pomeranja kabla on gubi struju i počinje da radi na bateriju, baterija laptopa se prazni, ali ne puni, punjač glasno zuji ili se preterano zagreva.

Kada je u pitanju punjač za laptop (adapter), veoma je čest kvar je pucanje, odnosno prekid kabla u delu gde se nalazi konektor. U tom slučaju, potrebno je da se izvrši zamena kabla punjača laptopa. Nakon njegovog otvaranja i instalacije novog kabla sa konektorom, on se jednostavno zatvara i fiksira. Punjač možda neće izgledati identično kao ranije, ali će biti jednako funkcionalan kao pre kvara i znatno jeftiniji nego da ste kupili novi.

Pored napuklog kabla, ponekad se desi da se odlemi DC džek koji ulazi u laptop, izgore diode ili električna kola u napajanju ili ga pak zadesi strujni udar.

Bez obzira na vrstu problema koja je snašla Vas, odnosno napajanje Vašeg laptopa, naši serviseri će ga uspešno otkloniti. Za njih je popravka napajanja i punjača za laptopove deo svakodnevice. Tu su ukoliko Vam zatreba:

  • zamena konektora,
  • zamena pokidanog kabla,
  • prelemljivanje postojećeg konektora,
  • prelemljivanje pokidanog kabla,
  • zamena osigurača u kućištu punjača za laptop koji su prvi na udaru visokog napona ili kratkog spoja,
  • zamena elektrolita, dioda, trafoa, stabilizatora ili mosfetova

Zamena napajanja na laptopovima

Kada je nemoguće popraviti ga, napajanje je potrebno zameniti. Kao i kod desktop računara, prilikom zamene napajanja na laptopovima potrebno je voditi računa o konfiguraciji koju imate na svom računaru. Neko napajanje može biti izuzetno kvalitetno i jako, ali da ne odgovara Vašem laptopu i ne može se za njega koristiti.

Serviseri zaposleni u servisu računara i štampača SAS-cs bez muke će odrediti vrstu i jačinu napajanja koje je potrebno ugraditi u Vaš laptop i predočiti Vam sve moguće opcije – jeftinije, skuplje, kvalitetnije itd.


Servis računara SAS-CS logo

Firma od poverenja