Zamena konektora na laptopima

Zamena konktora na laptopima

Konektori su izuzetno osetljivi delovi svakog računara, pa je isti slučaj i kod laptopova. Kod njih je ovaj problem možda i izraženiji činjenicom da često laptop “skidamo sa punjača” i ostavljamo ga da radi na bateriju, često ih nesvesno mrdamo pomeranjem samog laptopa i zatezanjem kabla punjača, miša… Stalnim priključivanjem i vađenjem konektora neretko dolazi do njihovog oštećenja.

Često ljudi primete da dolazi do gubljenja kontakta između laptopa i punjača, ali se na to ne obaziru. To ume da bude vrlo opasno, jer ukoliko se konektor ne zameni na vreme, može doći do varničenja, pregrevanja i do kraja pregorevanja matične ploče. Na taj način ste skratili životni vek svog laptopa umesto da ste jednostavno zamenili ili popravili konektor na istom. Zato je bolje na vreme zameniti konektor nego prerano se oprostiti od svog laptopa.

 

Zamena konektora na laptopima

Ukoliko primetite da Vam neki od konektora ne funkcionišu kako treba, odnosno miš ne radi nakon priključivanja, baterija laptopa se ne puni priključivanjem punjača itd. vreme je da se provere konektori na Vašem laptopu.

Kada donesete laptop prvo se obavlja dijagnostika problema. Ukoliko se utvrdi da ne postoji ni jedna druga vrsta kvara koja bi dovela do problema koje imate, proveravaju se konektori. Proveri se podvrgavaju i konektori na laptopu i konektori na priključku (za punjač, miša…), jer su i jedni i drugi podložni kvaru.

Kada se identifikuje problematični konektor, on se podvrgava detaljnom pregledu kako bi se uočila eventualna oštećenja. Ukoliko nema oštećenja, ponovo ga zalemimo i dodatno ojačamo. U slučaju da se primeti kvar koji je moguće otkloniti, odmah se pristupa njegovom uklanjanju. Međutim, ponekad su oštećenja toliko velika da je potrebna zamena konektora.

Kada su u pitanju DC konektori, njihova zamena je prilično pipava stvar, jer se mora voditi računa da se tom prilikom ne ošteti ploča. Ponekad se, kod konektora sa kablom, desi da se ležište konektora odlomi i upadne u kućište. U tom slučaju se rasklapa ceo laptop, pronalazi izgubljeno ležište i učvršćuje topljenom plastikom, a zatim laptop ponovo sklapa u prvobitno stanje.


Servis računara SAS-CS logo

Firma od poverenja